0031(0)79-20 33 007

AIDA, niet de opera of de musical

U bent hier: Start > Geproduceerde Content > Audioguides > AIDA, niet de opera of de musical

Dit bericht is geplaatst in: Audioguides | Tourguide

Aandacht. Alles draait om aandacht. Zeker tegenwoordig met alle social media mogelijkheden enzo. Maar het pad van aandacht naar actie is niet altijd even makkelijk. Naast social media is er nog een heel scala aan andere mogelijkheden. Ook hele oude, zoals AIDA. Leest u mee?

In de titel staat AIDA. Er staat ook dat het niet om de musical of de opera gaat. Het gaat hier om een marketing model. Een marketing model wat al een tijdje bestaat zelfs. Marketing en reclame worden vaak met elkaar geassocieerd. Met dit stuk proberen we het model toe te passen op fabrieksrondleidingen.

AIDA-model

AIDA is een stapsgewijs model, waarbij de afzonderlijke stappen in volgorde moeten worden doorlopen. Het is in het oorspronkelijke model niet mogelijk om zonder attentie een uiteindelijke voorkeur of actie te bewerkstelligen. Het model schrijft echter niet voor of de stappen in één of meerdere reclame-uitingen moeten worden doorlopen. Het AIDA-model is daarmee geschikt voor zowel individuele uitingen, als reclamecampagnes

AIDA volgens Wikipedia

Het AIDA-model is een marketingmodel, waarbij vier essentiële stappen die in een reclame-uiting aan bod moeten komen, beschreven worden. AIDA is een acroniem dat gevormd wordt door Attention, Interest, Desire en Action.

Het AIDA-model werd voor het eerst gepubliceerd door E.K. Strong in 1925, maar zou volgens Strong zelf al eind 19e eeuw ontwikkeld zijn door St Elmo Lewis. Zoals gezegd, het model bestaat dus al een tijdje.

AIDA-MODEL

AIDA is een stapsgewijs model, waarbij de afzonderlijke stappen in volgorde moeten worden doorlopen. Het is in het oorspronkelijke model niet mogelijk om zonder attentie een uiteindelijke voorkeur of actie te bewerkstelligen. Het model schrijft echter niet voor of de stappen in één of meerdere reclame-uitingen moeten worden doorlopen. Het AIDA-model is daarmee geschikt voor zowel individuele uitingen, als reclamecampagnes

A (Attention)

Ten eerste moet de attentie of aandacht (Engels: Attention) van de potentiële klant worden getrokken. Soms wordt de eerste stap ook als bekendheid (Engels: awareness) benoemd. Het doel van de communicatie is de aandacht van de consument te krijgen. Dit kan bewerkstelligd worden door een qua typografie of kleur opvallende reclame-uiting.

I (Interest)

Belangstelling of verandering (Engels: Interest) is de tweede stap in het model. Het doel is om de consument te wijzen op de positieve aspecten van het product of merk. De consument moet geïnteresseerd raken. Een mogelijkheid hiertoe is het doen van een belofte (kwaliteitsgarantie) of een aantrekkelijk aanbod.

D (Desire)

Drang, verlangen of voorkeur is de derde stap (Engels: Desire). In deze stap wordt de interesse omgezet in een verlangen of voorkeur voor het product. Vaak zal de reclame-uiting erop gericht zijn de consument ervan te overtuigen dat het product of merk waardevol is.

A (Action)

Actie (Engels: Action) is de laatste fase van het AIDA-model. Het doel van deze fase is de consument te bewegen het product te kopen. De consument moet de gelegenheid hebben om actie te ondernemen om het product te bemachtigen. Een mogelijke invulling van een reclame-uiting in deze fase is door de consument te informeren waar het product te verkrijgen is.

Nieuwe inzichten

Het AIDA-model is in de loop der tijd uitgebreid en veranderd. Een recente uitbreiding betreft de S van satisfaction, ofwel tevredenheid. De veronderstelling hierbij is dat om tot een vervolgaankoop over te gaan, de consument ook tevreden moet zijn met zijn voorafgaande aankoop. Er wordt dan gesproken van het AIDAS-model.

Ook wordt tegenwoordig wel de C van conviction of overtuiging ingevoegd. Na het creëren van interesse moet een reclame-uiting dan in overtuiging resulteren. Dit wordt het AICDA- of zelfs het AICDAS-model genoemd.

Een ander nieuw inzicht omtrent het AIDA-model betreft de volgorde. Voor sommige producten en productuitingen kan de volgorde van de verschillende stappen anders zijn dan het AIDA patroon. Zo kan een verlangen (desire) bij sommige producten voorafgaan aan de interesse- of de attentiefase. Ook kan in gevallen van cognitieve dissonantie de A van action de eerste stap in het AIDA-proces zijn. Het feit dat iemand een product reeds gekocht heeft, kan er dan voor zorgen dat hij meer interesse in de reclameuitingen heeft en met behulp hiervan (achteraf) zijn interesse en verlangen rechtvaardigt.

AIDA. Wat kan onze fabriek hiermee?

Zoals in de tweede alinea beloofd proberen we het AIDA model toe te passen op fabrieksrondleidingen. Stel; uw fabriek heeft een fantastisch en uniek productie proces wat absoluut gezien moet worden door de mensheid (lees: uw potentieel klanten). Wat doet u dan? U zorgt dat de mensheid naar uw fabriek komt om dit proces te zien. Het organiseren van fabrieksrondleidingen krijgt vorm. U kunt hierbij denken aan de korte termijn (mensen/bedrijven die al klant zijn, reclame maken), maar ook aan de langere termijn. Nodig scholieren uit! Zij zullen hun eerste ervaring met uw product niet vergeten.

AIDA toegepast in onze fabriek

Trek de aandacht, de eerste A. Tijdens de rondleiding is het verstandig om een goed geregistreerd verhaal te vertellen door een ervaren spreker. Belangrijk is dat het verhaal goed overkomt. Gebruik hiervoor een goed rondleidingsysteem. Wij werken in de verhuur uitsluiten met Sennheiser, maar verkopen ook Orpheo.

Zorg dat de interesse (de I) groeit, samen met de betrokkenheid. Tijdens de rondleiding zal zeker bij een gedeelte van de groep luisteraars een dusdanig gevoel van betrokkenheid ontstaan dat het beste aansluit bij de letter D, desire….verlangen.

Dit wil ik ook! Dat is wat u wilt dat uw bezoekers gaan denken. Zo dat waren de eerste drie letters van AIDA al. Nu de laatste, niet de minst belangrijke….de A van Actie. Om een voorbeeld te noemen is een proeverij aan het einde van een drank- of snoepfabriek een nagenoeg zekere zet tot aankopen van de klant. Of de rondleiding laten eindigen in een commercieel ruimte (winkeltje) van de fabriek. Of gewoon een lekker kopje koffie, nadat uw bezoekers een uur tussen de verse koffie bonen hebben gestaan. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Zo ziet u dat het marketingmodel AIDA echt niet alleen te gebruiken is in de reclame wereld. Heeft u zelf nog geen rondleidingsysteem? Bij GuideXpresse kunt u die huren en/of aanschaffen.

Over: GuideXpresse is een modern netwerkbedrijf. De core-business is het verhuren en verkopen van rondleiding-, tolk- en meertalensystemen en audioguides. In 2011 opgericht als eenmanszaak op basis van jarenlange, bij de fabrikant Sennheiser, opgebouwde training, ervaring en netwerk. Vanuit het moderne kantoor te Zoetermeer worden alle opdrachten aangenomen en verwerkt. Door de bedrijfsopzet vanGuideXpresse is de reactiesnelheid hoog.GuideXpresse is veel te vinden in de volgende branches: Kerkwezen, Onderwijs (zowel school als sport), Vertalingen, Broadcast, Fabrieksbezichtigingen, Stadswandelingen, Toerisme en dergelijke. Met name in Nederland, België en Duitsland kunt u ons tegenkomen, maar de apparatuur kan wereldwijd gebruikt worden. U bent van harte welkom bij GuideXpresse voor: rondleidingsystemen, tolksystemen, meertalensystemen, conferentiesystemen, (GPS)audioguides, interactieve apps. GuideXpresse is door Sennheiser aangewezen als productspecialist op het gebied van Sennheiser rondleidingsystemen. Daarnaast is GuideXpresse exclusief distributeur van het mooie Franse merk Orpheo.