Een kwart van de Nederlandse jongeren heeft waarschijnlijk gehoorschade. Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam op basis van de resultaten online zelftesten. Omdat gehoorschade onomkeerbaar is kunt u er gemakshalve wel vanuit gaan dat een groot gedeelte van uw bezoekers uw verhaal (zonder ondersteunende apparatuur) niet helemaal meekrijgt.
Tussen 2010 en 2014 deden meer dan 300.000 mensen zo’n online hoortest. Tijdens zo’n test krijg je een aantal simpele woorden te horen, met meer of minder ruis op de achtergrond. Zo wordt gemeten hoeveel je in een rumoerige omgeving kan verstaan. Een van de eerste signalen van gehoorschade is dat het lastig is om mensen te begrijpen als er veel achtergrondgeluid is. Veel achtergrond geluid is dus precies waar de zere plek ligt bij uw (fabrieks)rondleidingen
Gehoorschade: hoe dan ook een slechte score
Een kwart(!) van de deelnemers van tussen de 12 en 25 jaar scoort slecht op deze online hoortesten. Een slechte uitslag geeft een indicatie dat er sprake is van gehoorschade. Gehoorschade loop je op als je vaak en lang naar hard geluid luistert. Daardoor is er kans op slechthorendheid of overgevoeligheid voor geluid. Ook kan je last krijgen van tinnitus: piepende en fluitende tonen in je oor. Met name als het stil is om je heen. Bijvoorbeeld als je probeert te slapen. Gehoorschade is vaak niet meer terug te draaien en daarmee is het ontzettend belangrijk om de oren van uw bezoekers te beschermen als ze enige tijd in uw luidruchtige (productie)omgeving zijn.
Gehoorschade, hoe komt dat eigenlijk?
Langdurige blootstelling aan te hoge geluidsniveaus is zeer schadelijk. Grote boosdoeners zijn harde muziek luisteren via je koptelefoon óf tijdens het uitgaan. Een mp3-speler op maximaal niveau kan een geluid produceren van 105 decibel. Ook het geluid in clubs en kroegen is vaak te hard (104 tot 112 decibel). Sommige machines in fabrieken produceren soms wel (piek)niveaus van 120db of meer. Maar naast te hard geluid zijn er nog een paar oorzaken aan te wijzen. Zowel roken als overgewicht kan ook permanent schade aanrichten aan het gehoor.
Alcohol is daarentegen goed voor het gehoor. Dit blijkt uit een Europees onderzoek geleid door Universiteit Antwerpen. Uiteraard blijft geluidsoverlast de grootste oorzaak van ouderdomsdoofheid. Maar uit het onderzoek blijkt dat er een verband is tussen hart- en vaatziekten en het gehoor. Dit komt omdat een slechte doorbloeding het gehoor aanzienlijk kan verminderen. Bovendien is gehoorschade, in tegenstelling tot hart- en vaatziekten, onomkeerbaar. Alle risicofactoren die voor hart- en vaatziekten gelden, zijn daarom ook van belang voor ouderdomsdoofheid. Daarbij komt ook alles wat goed is, zoals een glas rode wijn, overeen. Genoeg bewegen is tevens van belang. In het onderzoek werden ruim 4000 ouderen uit zeven Europese landen ondervraagd over hun leef-, eet- en drinkgewoonten. Wie tien jaar lang een pakje sigaretten per dag rookt, hoort op latere leeftijd vijf tot tien decibel minder.
Waar moet je op letten?
Gehoorschade is een van de meest voorkomende beroepsziekten. Vlak boven de 80 decibel – eerder dan velen denken – loop je al risico op beschadiging van het gehoor. Daarom adviseren wij dan ook vanaf 80 db een rondleidingsysteem te gebruiken. Zo spaar je de stem, bescherm je het gehoor en voorkom je stress. Uiteindelijk kan te hard geluid zelfs leiden tot doofheid. Wat kun je hier tegen doen? Geluidsniveaus worden weergegeven in decibel (dB). Om met een afwijkende gevoeligheid voor de diverse frequenties rekening te houden, wordt het geluid gemeten met een zogenoemde A-filter. De eenheid van het geluidsniveau wordt dan uitgedrukt in dB(A). Als een werknemer vijf dagen per week 8 uur werkt, is er tot 80 dB(A) geen schade. Overzicht decibellen met vergelijkbare geluiden:
- 20 > stille slaapkamer
- 30 > bibliotheek
- 40> rustige woonkamer
- 50> rustige woonwijk
- 60> normaal gespreksniveau
- 70> stofzuiger
- 80> aan de kant van de snelweg (irritatie niveau!)
- 90> voorbijrijdende sneltrein op station
- 100> spaanplaat op maat zagen bij de bouwmarkt
- 110> live optreden popgroep
- 120> laag overvliegende straaljager
Verdubbeling intensiteit geluid
Boven 80 dB(A) neemt het risico op gehoorschade toe. Iedere verhoging van 3 dB(A) betekent een verdubbeling van de intensiteit van het geluid. De tijd dat iemand er verantwoord aan blootstaat, halveert. Bij 83 dB(A) kan men nog maar vier uur per dag zonder risico in deze ruimte zijn. Bij 86 dB(A) daalt dat naar hooguit twee uur. En bij 90 dB(A) loop je al na drie kwartier kans op een blijvende gehoorbeschadiging. Als je niet voldoende onderneemt neemt de kans op gehoorschade sterk toe.
Geluidsschade vaak onderschat
Mensen ervaren 80 dB(A) op hun werk hooguit als rumoerig. Een verschil van 3 dB(A) is nauwelijks hoorbaar. Een verdubbelde geluidssterkte ervaren mensen pas als het geluid 10 dB(A) harder klinkt. Schadelijk geluid wordt dus vaak onderschat!
Gehoorschade van invloed op functioneren
Hinderlijk geluid heeft niet alleen effect op schade aan het gehoor, maar ook op het menselijk functioneren. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van concentratiestoornissen, belemmeringen in spraakcommunicatie, vermoeidheid of gespannenheid. Bovendien neemt de kans op ongevallen toe door het wegvallen van waarschuwingssignalen.
Geluidsmetingen
Je kunt de arbodienst of een deskundige inschakelen om geluidsmetingen te doen. Zijn er geen geluidsmetingen uitgevoerd, en wil je weten of het geluid op de werkplek schadelijk is, maak dan gebruik van de volgende vuistregel. Als je op een normale toon met iemand kan praten, is het geluid niet schadelijk (minder dan 80 dB(A)). Dat is wel het geval als je hard moet praten om je op een normale gespreksafstand verstaanbaar te maken.
Gehoorschade voorkomen
Natuurlijk heeft alles te maken met de discipline van de eigenaar van het stel oren. Maar als iedereen deze richtlijnen aanhoudt dan helpt dat al een stuk.
- Laat op maat gemaakte oordoppen maken bij een audicien (bijvoorbeeld voor concerten);
- Maak gebruik van een rondleidingsysteem tijdens (fabrieks)rondleidingen;
- Drink zo nu en dan een glas rode wijn. Niet alleen door de stoofperen;
- Voorkom te lange bloodstelling aan geluidsoverlast
- Zet muziek op de hoofdtelefoon niet altijd en lang te hard.
Bronnen:
Foto door: JD MasonDit stuk gaat over gehoorschade in brede zin. Als we het op de niche van GuideXpresse toespitsen dan is de link naar een te luide fabrieksomgeving snel gemaakt. U beschermt uw medewerkers als het goed is al. Het is een goed idee om dit ook te doen voor uw bezoekers. Wilt u wellicht een een rondleidingsysteem huren om de voordelen te ervaren? Vult u dit aanvraag formulier in en we komen in actie.