0031(0)79-20 33 007
Sara Donkers : HearMe

Sara Donkers: PROJECT HEAR ME

De HEAR ME kunstinstallaties van Sara Donkers brengen taboes, zoals seksueel geweld en grensoverschrijdend seksueel gedrag, naar voren. Deze serie portretteert verschillende vrouwen en hun ervaringen in allerlei gradaties, van een achtervolging tot een loverboy of incest.

Het accent ligt op het proces dat deze vrouwen hebben doorgemaakt en hoe zij uiteindelijk een taal vinden om over hun ervaring te spreken.
Wat in vele verhalen naar voren komt is de schaamte voor wat er is gebeurd of hoe er erop is gereageerd.

Door het horen van hun verhalen en in hun ogen te kijken zul je geprikkeld worden om het taboe dat nog steeds op seksueel geweld en seksueel overschrijdend gedrag heerst mee te doorbreken. Met het huidige materiaal gaat Sara Donkers kunstinstallatie langs verschillende stadsdelen, steden, expositielocaties en (welzijns-)organisaties reizen.
Het doel is om in gesprek te gaan over seksueel geweld en seksueel overschrijdend gedrag.

Reis schema Sara Donkers Hear Me

De aftrap van de expositie vond plaats bij Westergasfabriek. Fotografie: Hüsne Afsar & Sara donkers, Interviews: Evita Lagerwaard & Rosa Koenen. Vervolgens ging de installatie langs Vrouw & Vaart. In Amsterdam waar de expositie met ondersteuning van Gemeente Amsterdam verder is ontwikkeld.

De expositie gaat daarna verder met Bas Zwiers van Mazi door Amsterdam. Jongens en mannen worden hier betrokken bij het project.

 Wilt u meer weten? Ga naar hun website.

Stichting HEAR ME: stories that matter maakt thema’s rondom Gender, Seksualiteit en Identiteit bespreekbaar. Ze maken multimediale projecten op het snijvlak van kunst en journalistiek. De kunstinstallaties bestaan uit levensgrote portretten, die vergezeld worden door openhartige, uiterst persoonlijke audiofragmenten. Orpheo Mikro audioguides zorgen samen met Sennheiser HP02 hoofdtelefoons voor een duidelijke overdracht van de verhalen. Normaal gesproken dragen de bezoekers de audioguides met zich mee, maar nu blijven ze hangen bij de desbetreffende foto’s. Een mooie combinatie van stand-alone en installatie dus.

Dit doen ze door met verschillende doelgroepen zelf het gesprek aan te gaan en nauw samen te werken. Ook ontwikkelen ze projecten op maat. Ze leveren complete kunstinstallaties inclusief audioguide, expositiepanelen en belichting.

Daarnaast generen ze een ontmoetingsruimte waar ze met specialisten, beleidsmakers, vertrouwenspersonen en bezoekers in gesprek gaan over de thema’s die in de expositie naar voren worden gebracht. Zo gaan ze via een dialoog of workshop op zoek naar bewustwording, herkenning en begrip om taboes te doorbreken. Hiermee dragen ze bij aan de ontwikkeling van competenties om met dergelijke thema’s om te gaan, zowel professioneel, zakelijk, beleidsmatig als op persoonlijk vlak.

Bezoek de website van Sara Donkers