0031(0)79-20 33 007
Weldadig Oord

Op Paupervisite ; Eén geschiedenis, zeven verhalen

Ga naar de Koloniën van Weldadigheid. Struin door de natuur en wandel in de voetsporen van de paupers. Ga 200 jaar terug in de geschiedenis. Daar waar Generaal Johannes van den Bosch in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte. Bezoek Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Veenhuizen en Ommerschans.

Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van zijn gedachtegoed hier nog terug te vinden.

Cultuur, natuur, rust en ruimte komen hier samen en zorgen ervoor dat een bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid een aangename en verrassende ervaring is. Juist daardoor beleef je een uniek verhaal in het decor van de drie Nationale Parken: het Drents-Friese Wold, Weerribben-Wieden en Dwingelderveld. Welkom toen, welkom nu!

‘Op Paupervisite’
Stel je eens voor: honderden mannen, vrouwen en kinderen, woonachtig in speciale koloniehuisjes en aan het werk op het land of in de fabriek om zich te ontworstelen aan de armoede. Stuk voor stuk deelnemers aan het uitzonderlijke experiment van de Maatschappij van Weldadigheid. U kunt nu bij ze op bezoek!

Bijzondere verhalen
Met de audiotour ‘Op Paupervisite’ gaat u samen met de kolonisten Hans en Dirk op bezoek bij allerlei personen uit de voormalige kolonie Willemsoord. Ontmoet de directeur, ga op de koffie bij een kolonist of woon een rechtszaak bij van de Raad van Tucht. Laat u verrassen door bijzondere verhalen en hoor vervolgens hoe het is om te leven als pauper!

INGESPROKEN DOOR ACTEURS VAN HET PAUPERPARADIJS

Verschillende acteurs uit het theaterspektakel Het Pauperparadijs hebben de stemmen van de audiotour ingesproken. Vanzelfsprekend is het een bijzondere tour geworden.

PRACHTIGE WANDELING

Maak een prachtige wandeling door het fraaie kolonielandschap van Willemsoord

Op Paupervisite is geschikt voor volwassenen en kinderen

De audiotour “Op paupervisite’ is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen (vanaf 6 jaar). Bovendien kunt u kiezen uit een langere route (5 km) of een korte route (1 km). Tijdens deze route maak je gebruik van de mooie Orpheo LT audioguides. Daardoor kunt u eenvoudig het verhaal perfect te verstaan door de audioguides aan het oor te houden als ware het een mobiele telefoon.

Het systeem werkt volledig stand alone en de audiobestanden zijn na het intoetsen van een nummer te horen. Uiteraard kunt u ook uw eigen oordopjes aansluiten op een van de twee aansluitingen op de audioguide.

Bijzondere audiotour wekt ‘pauperkolonie’ Willemsoord tot leven

Op Paupervisite is geen klassieke audiotour waarin een gids historische feitjes opsomt. Het is eerder een hoorspel, waarin Hans en Dirk je meenemen door het Willemsoord van 200 jaar geleden. Dominee Dons is in werkelijkheid geen dominee, echter een van de acteurs van musical Het Pauperparadijs. Met de hoorspelvorm willen de IJsselacademie en de stichting Weldadig Oord het verleden op een aansprekende manier tot leven wekken voor jong en oud.

De audiotour werd vrijdag 29 juni 2018 officieel geopend in het dorpskerkje door gedeputeerde Eddy van Hijum. Met de lancering van de audiotour wordt het kolonie verleden van Willemsoord voor het grote publiek steeds verder ontsloten. Eerder was het al mogelijk om in Eetcafé De Steen een virtuele tijdreis naar Willemsoord in 1825 te maken. In het verlengde hiervan voert de audiotour gebruikers nu langs diverse bezienswaardigheden in het fraaie kolonielandschap van Willemsoord.

Bezoek de website van Op Paupervisite