0031(0)79-20 33 007
Het gevangenismuseum

Het gevangenismuseum verhaal van Veenhuizen

In het Gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu. Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, die is door de eeuwen heen flink veranderd. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen? Bekijk de maquettes, prenten en historische objecten, zoals een pijnbank en zelfs een radbraakkruis, die laten zien hoe bruut er vroeger gestraft werd…

In het Gevangenismuseum vind je nog echte slaapkooien, een koepelgevangenis en een modern cellenblok. Je mag overal in! Wil je weten hoe het er tegenwoordig in de gevangenis aan toe gaat? Maak kennis met vijf personen die een misdaad hebben begaan en volg hen tijdens hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap.

Leermomentje

In het Gevangenismuseum – dat gevestigd is in één van de oorspronkelijke gebouwen van de kolonie – leer je alles over de geschiedenis van Veenhuizen. Over de lange reis ernaartoe, het bijzondere kolonielandschap en het zware werk dat er verricht moest worden. Kijk rond in het huis van een ambtenaar, bekijk de signalementskaarten, waarop je precies ziet wie er vroeger in Veenhuizen hebben gewoond. 

De apparatuur

In en om het gevangenismuseum is van alles te leren, doen en te beleven en horen. De Orpheo Mikro LT audioguides helpen hier enorm bij. Door het intoetsen van een nummer (staat terplaatse aangegeven) zijn de juiste audio opnames te horen. De audioguides kunnen aan het oor gehouden worden.

Bezoek de website van Het Gevangenismuseum