0031(0)79-20 33 007
Welthuis de Morgenster logo

Onlangs heeft GuideXpresse mogen werken aan een heel leuk project. Bij dit project is er alle aandacht voor onze bejaarden. Zo als het hoort, trouwens.
Dit project speelt zich af in de gezamenlijke ruimte van het verzorgingshuis. De bewoners krijgen uitgebreidere mogelijkheden om fit te blijven en/of worden.


Omdat alles rond de TV afspeelt betekent dus best veel om goed te kunnen volgen/horen wat er op het scherm van de TV gebeurd. In de nieuwe situatie zijn er vanaf nu veel mogelijkheden.

De Morgenster

Gezellig fit

Bij WelThuis De Morgenster in Zoetermeer is er een centrale ruimte waar de bewoners samen komen voor gezelligheid of om de dagelijkse maaltijden te nuttigen.

Fitter en vitaler door stoelyoga

Daarnaast zorgt stoelyoga er in deze ruimte voor de broodnodige beweging. Bij stoelyoga volgen de bewoners de yogalessen van een yogadocent via internet op de televisie.

Stoelyoga is voor de bewoners essentieel. Meer flexibiliteit en het opbouwen van conditie staat daarbij centraal. Er is veel aandacht voor balans, de gewrichten, beweeglijkheid en spierkracht. Deze ontspannende bewegingsvorm heeft een positieve invloed op de vermindering van pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen.

Stoelyoga is een milde vorm van yoga die de bewoners beoefenen met een stoel. Sommige oefeningen zittend en andere steunend op de stoel. Bij staande oefeningen gebruikt u de stoel als ondersteuning. Omdat gecompliceerde en complexe oefeningen bij stoelyoga niet aanwezig zijn, kan iedereen deze bewegingsvorm doen.

Het is uitermate geschikt voor ouderen met artrose. De lessen zijn er op gericht om de spieren en gewrichten soepeler te maken. De spanningen verdwijnen en de concentratie en motoriek verbetert. En dat allemaal binnen de grenzen van de eigen beperkingen. Ook al is stoelyoga de zachtste vorm van yoga: de oefeningen hebben wel degelijk een positieve invloed op het lichaam.

Fitter en vitaler door Colleges voor ouderen

Naast fysieke beweging blijft ook de grijze massa, de hersenen, in beweging. Studenten geven deze zogenoemde Colleges voor Ouderen. Uitgevoerd door Oud Geleerd- Jong gedaan, krijgen de bewoners hierdoor meer cognitieve uitdaging en al doende wordt jong en oud met elkaar verbonden.

Hoe je zo veel mogelijk mensen Fit krijgt

Zoals eerder gezegd was in de ruimte al een groot verrijdbaar televisiescherm aanwezig. De vraag van het woonzorgcentrum was of we een oplossing wisten, waarbij we eenvoudig meer mensen op een comfortabele manier konden laten meedoen met de lessen. Hierbij hebben we vooral gelet op:

  • gebruikersgemak;
  • het feit dat het overal goed hoorbaar moet zijn;
  • dat ook mensen met een geschikt gehoorapparaat moeten kunnen meeluisteren.

Zodoende hebben we de TV voorzien van een set actieve luidsprekers van Ecler. Het geluid draagt hierdoor veel verder dan wanneer alleen de luidsprekers van de TV zelf gebruikt worden. Daarnaast bieden we het geluid ook via een zender aan aan ontvangers, waar zowel hoofdtelefoons als persoonlijke inductielussen op aangesloten kunnen worden. De luidsprekers zijn compact en op afstand bedienbaar. Bovendien kunnen er ook andere bronnen via bluetooth aangesloten worden.

Ecler_eMOTUS5PBWH-actieve-luidspreker
De mooie en compacte actieve luidspreker van het Spaanse Ecler.

Omdat niet iedereen is gebaat bij conventionele luidsprekers zijn Persoonlijke inductielussen ideaal in dit geval. Ze zorgen ervoor dat mensen met een gehooruitdaging (en een geschikt gehoorapparaat) ook mee kunnen luisteren. Ook tijdens hun fit & vitaal activiteiten zullen ze geen hinder ondervinden van deze om de hals gedragen lus.

Sennheiser EZT 3012 persoonlijke inductielus
Sennheiser EZT 3012 persoonlijke inductielus

Naast deze persoonlijke inductielussen hebben de bewoners ook de mogelijkheid om een normale hoofdtelefoon op te zetten, waarbij extra gelet is op hygiëne. Hiervoor is uiteraard gebruik gemaakt van de populaire Orpheo Airset.

Overzicht gebruikte apparatuur

  • Ecler eMOTUS5PB actieve luidsprekers – Stereo kit
  • Sennheiser SR 2020D stationaire zender + EK 2020D
  • Sennheiser EZT 3012 persoonlijke inductielussen
  • Orpheo Airset hygiënische hoofdtelefoons
Orpheo Airset


Bezoek de website van Morgenster Zoetermeer