0031(0)79-20 33 007
Atlantikwall Museum Noordwijk

Atlantikwall Museum Noordwijk

Het Atlantikwall Museum Noordwijk bestaat uit een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. 

Hiermee kunt u zich een beeld vormen van het leven in de bunkers tijdens de oorlog en de wijze waarop de Europese kust door de Duitsers werd omgevormd tot een vesting.

Atlantikwall: BATTERIJ NOORDWIJK

De noordduinen van Noordwijk werden voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog gebruikt als golfterrein. Eind 1940 is dat veranderd, de Duitse marine had het oog laten vallen op dit stuk duingebied en legerde er ruim honderdtachtig soldaten.

Voor deze soldaten moesten woonverblijven, wasruimtes en gevechtsopstellingen gebouwd worden. Zo’n 80 werken zijn er gedurende de oorlog gebouwd, variërend van een houten douchegebouw tot zware bunkers met wanden van soms wel drie meter dik. De bouw van de grootste bunker, de S414, ging gepaard met een betonverbruik van 2400 kubieke meter. Vandaag de dag zou een grote beton-vrachtauto driehonderd ritten moeten maken voor enkel die ene bunker.

Het is dus geen wonder dat de Duitsers een spoorlijn tot bij de bunkers maakten om het beton aangevoerd te krijgen. Een enorme logistieke klus.

Bij het operationeel houden van de stelling in de noordduinen kwam ook veel kijken. Er moest iedere dag weer voor 180 man eten op tafel staan. Bovendien moesten er roosters zijn wie wanneer wacht zou lopen en vooral moesten er plannen zijn hoe te verdedigen als de geallieerden zouden komen.

Dan waren er nog de oefeningen die georganiseerd moesten worden, de voorraden die bijgehouden moesten worden en heel belangrijk. Er moest een zinvolle daginvulling zijn voor de soldaten. Deze daginvulling zou voornamelijk bestaan hebben uit het bouwen van nog meer bunkers. Uiteindelijk bijna één bunker per twee soldaten. Alle bunkers werden na de bouw onder het zand geschept en op dit zand werden grasmatten geplaatst die van het golfveld waren weggenomen.

Dit bouwen ging bijna de hele oorlog door totdat bij de bevrijding het merendeel van de soldaten wegtrok, de kanonnen en uiteraard de bunkers achterlatend.

Meer informatie op de website van Atlantikwall Museum Noordwijk.

Audioguides

Om de bezoekers van informatie te voorzien over de imposante collectie en locatie is gekozen voor de mooie audioguides van Orpheo; de MikroLT variant. Wanneer de audioguides uit de oplader gehaald worden wordt er automatisch een pop-up scherm op het OLED display getoond waar gekozen kan worden tussen de beschikbare talen. Eenmaal gekozen voor de juiste taal begint er automatisch een welkomst tekst afgespeeld. Vervolgens kan de bezoeker door middel van het intoetsen van een nummer (getoond op locatie) de juiste informatie horen.

Zeker een aanrader om langst gaan.

Bezoek de website van Atlantikwall Museum Noordwijk