0031(0)79-20 33 007

Augmented reality ook voor doven en slechthorenden

U bent hier: Start > Geproduceerde Content > Multimediaguide > Augmented reality ook voor doven en slechthorenden

Dit bericht is geplaatst in: Fluisterset | Live Content | Multimediaguide

Augmented reality als basis

In Napoli (Italië) vond de Andy Warhol tentoonstelling plaats, waarvoor Orpheo samen met het Nationale Doven Instituut en producer Arthemisia samen heeft gewerkt om een opwindende multimediaguide ervaring te realiseren. Dit is de nieuwe standaard voor toegankelijkheid.

Unmute Art bracht de tentoonstelling tot leven door gebruik te maken van augmented reality en zorgde voor een nieuwe vorm van betrokkenheid voor mensen mét- en zonden gehoorbeperking.

Dit innovatieve project was oorspronkelijk ontworpen om de best mogelijke ervaring voor doven te realiseren; het toegankelijk maken van kunstwerken zonder van het stuk weg te hoeven kijken.

Om dit te kunnen realiseren heeft Orpheo samen met de eerder genoemde producer unieke augmented reality content gemaakt. Door middel van gebarentaal kunnen de kunstwerken zelf hun verhaal vertellen. Als gevolg waren mensen met een gehooruitdaging niet buitenspel gezet, maar juist enorm betrokken bij het geheel.


Beeldherkenning als basis voor augmented reality

Al in een vroeg stadium van het project was duidelijk dat beeldherkenning de belangrijkste techniek moest zijn voor een meeslepende bezoekers ervaring. De tentoonstelling maakte gebruik van de mooie Orpheo Touch multimediaguide om een en ander te realiseren. Ook was het mogelijk om de app te downloaden op eigen (geschikte) telefoon.

Door de multimediaguide te richten op het kunstwerk kwam het kunstwerk automatisch tot leven op het scherm van de multimediaguide. De software engineer van Orpheo heeft daartoe een transparante video geïntegreerd.

Die video werd automatisch gekalibreerd werd over het kunstwerk wat te zien was in de Andy Warhol tentoonstelling en zorgde zo voor een magische effect.
Voor de bezoeker is het net of de video tot leven kwam.

Een absoluut briljant concept waarbij samenwerking met vier getalenteerde dove acteurs is gezocht, die op zeer creatieve manier hebben bij gedragen aan het tot leven laten komen van de bekendste kunstwerken (Marilyn Monroe, Sitting Bull, Mick Jagger, and Liz Taylor).

De kunstwerken bewogen, spraken in vonden interactie met de bezoekers door deze vorm van augmented reality te gebruiken. Heel creatief!

De dove acteurs werden de beroemdheden na een lang proces. Beginnend bij body painting en make-up om zo de perfecte re-creatie te bewerkstelligen. De acteurs vertellen het verhaal achter het kunstwerk in gebarentaal. Uiteraard geheel in stijl van het kunstwerk.

Voor de bezoekers was het net of het kunstwerk tot leven kwam en tegen ze sprak!

Ervaar het zelf

Graag willen we u laten ervaren hoe het was. U kunt daartoe de app van Unmute Art downloaden op uw smartphone. Zoek naar Unmute Art in de app stores van Apple en Google.

Het project is uitgevoerd door Orpheo Italië. De app is in het Italiaans, maar is vrij overzichtelijk. Kies een van de vier kunstwerken en u ziet vanzelf wat u kunt doen.

De app is in dit geval de eenvoudige uitvoering. Eenvoudig betekent in dit geval dat het kunstwerk tot leven komt door op play te drukken. Dit gaat normaal allemaal automatisch. Deze functie is echter op oudere telefoons niet beschikbaar.

Om zelf de regie in handen te houden is het aan te raden om de Orpheo Touch te bieden. Op deze manier kan iedereen minimaal dezelfde ervaring beleven.

Via deze link kunnen mensen met een recente en geschikte Android telefoon de uitgebreide versie downloaden voor een optimaal magisch effect.

Over: GuideXpresse is een modern netwerkbedrijf. De core-business is het verhuren en verkopen van rondleiding-, tolk- en meertalensystemen en audioguides. In 2011 opgericht als eenmanszaak op basis van jarenlange, bij de fabrikant Sennheiser, opgebouwde training, ervaring en netwerk. Vanuit het moderne kantoor te Zoetermeer worden alle opdrachten aangenomen en verwerkt. Door de bedrijfsopzet vanGuideXpresse is de reactiesnelheid hoog.GuideXpresse is veel te vinden in de volgende branches: Kerkwezen, Onderwijs (zowel school als sport), Vertalingen, Broadcast, Fabrieksbezichtigingen, Stadswandelingen, Toerisme en dergelijke. Met name in Nederland, België en Duitsland kunt u ons tegenkomen, maar de apparatuur kan wereldwijd gebruikt worden. U bent van harte welkom bij GuideXpresse voor: rondleidingsystemen, tolksystemen, meertalensystemen, conferentiesystemen, (GPS)audioguides, interactieve apps. GuideXpresse is door Sennheiser aangewezen als productspecialist op het gebied van Sennheiser rondleidingsystemen. Daarnaast is GuideXpresse exclusief distributeur van het mooie Franse merk Orpheo.