Hoe maak je een audiotour

U kunt zelf een geweldige audiotour maken

U heeft een verhaal te vertellen en wilt de deelnemers aan uw stadswandeling of de bezoekers van uw tijdelijke expositie op bepaalde punten van indrukwekkende audioteksten voorzien. En dat zonder persoonlijke rondleider. Daarbij is het ultieme doel dat uw gasten op eigen tempo een geweldige ervaring beleven, die beklijft. In dit verhaal vertellen we precies en in het kort hoe we dat aanpakken op basis van de populaire Orpheo Mikro XL audioguides.

Orpheo Mikro audioguides maken een fantastische audiotour

Hoe begint u met het maken van een audiotour

Ok u wilt zelf een geweldige audiotour maken. Net als met alles eigenlijk is het een goed idee om van tevoren te bepalen wat u wilt vertellen of wat u wilt laten horen aan uw gasten. Denk hierbij aan de teksten, maar ook aan bijvoorbeeld bepaalde audiofragmenten of effecten. Want dat kan allemaal! U kunt de al dan niet professioneel ingesproken teksten voorzien van begeleidende geluiden of achtergrondmuziek. Een belangrijke meerwaarde is de mogelijkheid om de teksten in diverse talen of op diverse niveaus (kinderen/volwassenen) in te spreken. Dat maakt het helemaal speciaal. En uw gasten zullen het fantastisch vinden. Ook belangrijk hierbij is op hoeveel en welke punten u wat wilt laten horen. En hoe de audiofiles moeten starten. Dit kan bijvoorbeeld handmatig. De gast toetst dan een nummer in wat op een bepaalde locatie staat. Een andere manier is om de audiotour gedeeltelijk of volledig automatisch te laten verlopen. Uw bezoeker heeft dan minder of geen omkijken naar de audioguides. U bent al goed op weg naar een geweldige ervaring voor uw bezoekers door middel van een audiotour.

De audiotour begint vorm te krijgen

Goed, u weet wat u waar wilt laten horen en hoe dat moet gebeuren. U bent goed op weg met het maken van een audiotour. Nu gaan we kijken hoe de audiofragmenten ontwikkeld moeten worden. Of u dit zelf doet of dat wij u mogen helpen hangt veelal af van de duur van een expositie of event. Het is wel een belangrijke beslissing. Inspreken is echt een vak en we maken dan ook uitsluitend gebruik van professionele stemacteurs, die zogenaamde native-speakers zijn. Dat gezegd hebbende hebben we al talloze succesvolle producties gedaan, waarbij de teksten ingesproken zijn door collega’s met de mooiste stem. Een succesvolle audiotour valt en staat bij de kwaliteit van de ingesproken teksten. Ze zijn bij voorkeur niet te lang en bovendien boeiend ingesproken, zodat uw bezoeker er met de aandacht bij blijft. Wat een feest om met u een mooie audiotour te maken.

Ook belangrijk!

Op het moment dat al het voorgaande duidelijk en gedaan is komt het moment dat de content op de audioguides geprogrammeerd moet worden. Programmeren klinkt ingewikkeld, maar dankzij de overzichtelijke software van Orpheo (Orpheo Manager) is het een kwestie van drag and drop en een paar instellingen invoeren en tot slot de gemaakte audiomaps naar de audioguides overbrengen. De audiomaps vertellen de audioguides wat ze waar moeten laten horen. En dat brengt ons bij het volgende punt. Zoals in het begin aangegeven moet bepaald worden hoe de audiofragmenten gestart worden. Momenteel kiezen verreweg de meeste klanten voor handmatige activatie, maar volledig automatisch is ook mogelijk hoor. Geen probleem. We kijken dan op locatie vooraf hoe dat het beste gedaan kan worden. Er komt dan wel een beetje installatie bij kijken. Dit is de laatste stap in het maken van een mooie belevenis in de vorm van een audiotour.

Het maken van een audiotour: in het kort

  • Bepalen wat u wilt laten horen;
  • Bepalen waar u dat wilt laten horen;
  • Bepalen in welke talen en op welke niveaus u dat wilt laten horen;
  • Bepalen hoe u wilt dat de audiofiles moeten starten;
  • Wie gaat de audiofiles produceren?;
  • Wilt u het via een hoofdtelefoon of via het luidsprekertje laten horen;
  • De soundmaps maken wij de eerste keer, maar met de software kunt u dit eenvoudig zelf aanpassen.;
  • Wilt u huren of kopen?;
  • Wat is uw budget?

Niet per se in deze volgorde uiteraard. Hoewel we een en ander in enkele dagen kunnen realiseren adviseren wij altijd een productietijd van een week of 2 a 3.

Oja, dit is ook gaaf

Heel gaaf om te vermelden is dat iedere Orpheo MikroXL audioguide voorzien kan worden van maar liefst twee hoofdtelefoons met 3.5mm connector. Ook kunnen ze gebruikt worden als ware het een mobiele telefoon door middel van het hoogwaardige luidsprekertje. Het aansluiten van twee hoofdtelefoons kan met name bij piekdrukte een enorme meerwaarde hebben omdat u in een klap uw capaciteit kunt verdubbelen.

Meer informatie over audioguides vindt u hier.